Vrijstelling onderwijs

Onderwijs door scholen en instellingen is vrijgesteld van omzetbelasting. De vrijstelling geldt ook voor nauw met onderwijs samenhangende diensten en leveringen. De vrijstelling voor samenhangende diensten en leveringen geldt niet als deze niet onontbeerlijk zijn voor het verrichten van de vrijgestelde handelingen of wanneer daarmee in concurrentie wordt getreden met commerciële ondernemingen.

Volgens het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting valt het afnemen van examens ter afsluiting van vrijgesteld onderwijs onder de vrijstelling, zelfs als het examen door een andere ondernemer wordt afgenomen.

Het opstellen van examenopgaven en het samenstellen, verwerken en beoordelen van examens zijn geen werkzaamheden die kwalificeren als het afnemen van een examen. Naar het oordeel van Hof Arnhem-Leeuwarden hangen deze diensten ook niet nauw met het afnemen van examens samen. Nauw met een andere dienst samenhangende prestaties vormen geen doel op zich, maar een middel om ervoor te zorgen dat de hoofdprestatie onder optimale omstandigheden wordt verricht. Het hof kwam tot dit oordeel in een procedure van een ondernemer die de aanlevering van de opgaven en de beoordeling en verwerking van de uitwerkingen van examens als doel had. De vrijstelling van omzetbelasting was op deze prestaties niet van toepassing.

Berghoef Accountants en Adviseurs

Póngase en contacto conmigo!

Introduzca su información. Nos pondremos en contacto con usted acerca de sus necesidades.