Brexit Update

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Er geldt momenteel tot en met 31 december 2020 een overgangsperiode. Tijdens die periode verandert er in praktijk nog niets. Met ingang van 1 januari 2021 zal het Brexit-akkoord echter hoe dan ook van kracht zijn. Voor ondernemers die zaken doen met en in het Verenigd Koninkrijk is het van groot belang om zich goed voor te bereiden op deze Brexit-deal. Vanaf 1 januari 2021 kwalificeert het Verenigd Koninkrijk als een zogenoemd “derde land buiten de EU”. Hierdoor is onder meer het vrije verkeer van goederen en diensten tussen EU-landen en het Verenigd Koninkrijk niet meer van toepassing. Bedrijven, ondernemers en burgers krijgen te maken met andere exportregels. Denk daarbij onder meer aan de BTW, invoerrechten, accijnzen en in – en exportvergunningen.

Brexit Update

Voorbereiding op Brexit: aandachtspunten en te nemen maatregelen

In de voorbereiding op Brexit vragen in elk geval de volgende zaken om aandacht, zaken die u of uw intermediair dit jaar moet regelen.

Na afloop van de Brexit-overgangsfase gelden voor de handel met het VK douaneformaliteiten

Om zaken met de Douane te kunnen doen, moet u over een identificatienummer beschikken: het zogeheten EORI-nummer. Hebt u nog geen EORI-nummer? Vraag dit dan aan bij de Nationale Helpdesk (088 156 66 55), of raadpleeg de website van de Douane.

Voor de handel met het VK moet u straks aangifte doen in de systemen van de Douane

Bent u van plan om zelf aangifte te doen? Zorg dan dat u beschikt over een "registratie elektronisch berichtenverkeer". Hebt u nog geen registratie? Neem dan contact op. met de Nationale Helpdesk (088 156 66 55), of raadpleeg de website van de Douane.

Om zelf aangifte te kunnen doen, hebt u ook software nodig. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Douane.

Bent u niet van plan zelf aangifte te doen? Meld u dan aan bij een douane-expediteur of douaneagent die voor u aangifte doet.

Na de overgangsperiode moet u ook in het VK rekening houden met douaneformaliteiten

Op de website van de Britse overheid ziet u hoe u zich voorbereidt om straks zaken met het VK te doen.

Tijdelijk goederen naar of uit het VK

Brengt u goederen tijdelijk naar het VK of haalt u goederen tijdelijk uit het VK, dan kan het zijn dat u een vergunning van de Douane moet hebben. Informeer naar de mogelijkheden van veredelingsvergunningen of de vergunning tijdelijke invoer of kijk op de website van de Douane.

Voor de btw gelden de intra communautaire regels straks niet meer

Doet u zaken met het VK na ashoop van de Brexit-overgangsperiode? Dan moet u niet alleen invoeraangifte doen, maar ook btw betalen bij de Douane. Doet u liever btw-aangifte, in plaats van direct te betalen bij de Douane? Vraag dan een 'Vergunning artikel 23' aan bij uw belastingkantoor. Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl, bij 'Vergunning artikel 23 aanvragen'.

In- en uitvoeren van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten na ashoop van overgangsperiode

Agrarische zendingen van en naar derde landen moeten meestal voorzien zijn van een gezondheidscertificaat. Die worden in het land van vertrek afgegeven door de bevoegde autoriteit. In Nederland hebt u (of uw intermediair) voor een gezondheidscertificaat bij expo rtzen dingen toegang nodig tot e-CertnL. Dit is het NvwA-systeem dat de aanvraag en afgifte van exportcertiflcaten regelt.

Importzendingen moet u aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij import uit het VK moet een gezondheidscertificaat uit het VK worden overlegd. Om zendingen aan te melden, moet u ook bekend zijn bij de NVWA én de voor uw bedrijf relevante inspectiedienst(en). Het importeren van levende dieren (anders dan huisdieren) en dierlijke producten in de EU kan alleen maar via een Inspection Centre (voorheen: Border Inspection Post). Meer informatie vindt u op de NVWA website.

Digitaal melden douanedocumenten bij vervoer goederen via Nederlandse zeehavens na afloop overgangsperiode

Het digitaal voormelden van douaneformaliteiten via Portbase is verplicht bij alle ferry terminals en het merendeel van de shortsea terminals. Zonder correcte voormelding krijgt u géén toegang tot de terminals en kunt u uw lading niet vervoeren.

Voormelden kan de importeur of exporteur doen, maar ook de douane-expediteur, douaneagent of de vervoerder. Spreek samen goed af wie dit doet. Controleer vooraf via Portbase of de terminal de vereiste douanedocumenten heeft ontvangen. Zonder de juiste douanepapieren heeft de vervoerder geen toegang tot de terminal.

Kom nu in actie! Op www.getreadyforbrexit.eu is te lezen welke vijf stappen u moet zetten om goederen snel via de Nederlandse havens te vervoeren.

Denk ook aan minder voor de hand liggende gevolgen

Brexit kan u ook raken op manieren die u misschien niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan gewijzigde markttoegang voor diensten en voor ketenpartners van u die zaken doen met het VK. Denk ook aan extra voorwaarden voor datadoorgifte aan het vk, of mogelijke wijzigingen in roaring tarieven. Kijk voor meer informatie op www.brexitloket.nl.

Doe de Brexit Impact Scan!

wilt u nagaan welke gevolgen Brexit voor uw bedrijf nog meer heeft? Doe de Brexit Impact Scan op www.brexitloket.nl.

Bron: belastingdienst

Patrick Verboom

Op zoek naar financiële
en fiscale kansen voor uw bedrijf? Ik denk graag met u mee!

Patrick Verboom
Registeraccountant /
directeur

Neem contact met mij op

Prinsjesdag 2020

Wij hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste maatregelen van het belastingplan 2021 van het Kabinet. Lees hier verder.

Meer informatie
Berghoef Accountants en Adviseurs

Prinsjesdag 2020

Wij hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste maatregelen van het belastingplan 2021 van het Kabinet. Lees hier verder.

Meer informatie
+31 297-381212
Berghoef Accountants en Adviseurs

Neem contact met mij op!

Vul uw gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op over uw wensen.